LA COMISSIÓ EUROPEA NO PROHIBIRÀ LA CAÇA DE LA TÓRTORA, DE MOMENT, I APOSTA PER UNA SOLUCIÓ ON TINGUIN CABUDA ELS CAÇADORS

S´ha aconseguit traslladar a la Comissió Europea la importància de la feina dels caçadors com a gestors mediambientals, i especialment en la gestió d´aquesta espècie, que a Catalunya fa temps que treballem.

La Comissió Europea va instar Espanya el passat mes de juliol de 2019, mitjançant una carta d'emplaçament, a reforçar la protecció de la tórtora europea (Streptopelia turtur), tal com exigeix la legislació de la Unió Europea (UE) en matèria de protecció de les aus silvestres. 

Per ara, la Comissió ha decidit no prohibir la caça de la tórtora i en col·laboració amb els Estats membres i les parts interessades, ha arribat a un acord per implantar a la UE un marc de gestió adaptativa de les captures per la tórtora comuna. S'espera que aquest, estigui disponible al segon semestre de 2021 i proporcionarà als Estats membres un mecanisme que els permetrà complir els requisits de l'article 7 de la Directiva sobre aus pel que fa a aquesta espècie. 

La Comissió Europea podria haver prohibit de forma definitiva la caça de la tórtora en aquests primers mesos de 2020 però prendrà una decisió definitiva quan es faci públic el pla de gestió de l'espècie. D'aquesta manera espera donar una resposta raonable i pausada al problema que inclogui també als caçadors com a gestors mediambientals i part de la solució. 

Una vegada més, veiem reforçada la noció que des de la Federació Catalana de Caça fa temps que treballem; la gestió de les espècies en base a estudis científics, a censos rigorosos i amb el suport de col·laboracions amb entitats que disposen de mitjans i reputació indiscutible, és el futur de la caça. 

Com ja sabreu, la Federació Catalana de Caça i els/les caçadors/es federats/des estan immersos en diversos projectes de gestió de la fauna. Un d'ells, és la col·laboració amb Artemisan i la Generalitat per l'elaboració del cens d'aus aquàtiques cinegètiques al Delta de l'Ebre. 

Caçadors, Federació Catalana de Caça, Artemisan i Generalitat col·laboraran en el cens d’aus aquàtiques cinegètiques del Delta de l’Ebre 

I evidentment, el Projecte de millora d’hàbitat de la tórtora (Streptopelia turtur) i de la perdiu roja (Alectoris rufa), en col·laboració amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i amb l’assessorament de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC). En el marc d’aquest projecte una selecció de societats de caçadors de tota Catalunya realitzen millores d’hàbitat d’entre una bateria de diferents sistemes definits prèviament pel CTFC i que coincideixen amb les mesures que la pròpia Unió Europea ha recomanat per la conservació de l’espècie. 

Seleccionades les primeres societats participants al projecte de millora d´habitats de caça menor 

Tan bon punt es va tenir coneixement de la carta d'emplaçament que Espanya havia rebut de la Unió Europea, des de la Federació Catalana de Caça es va enviar una carta al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal de recordar la feina que s'estava fent a Catalunya per la gestió de la tórtora. 

A Catalunya fa temps que apostem per la gestió de la tórtora

Des de la Federació Catalana de Caça estem convençuts que cal que seguim treballant en aquesta direcció, perquè les directrius que ens arriben indiquen que és aquest, el camí a seguir. El futur de la caça estarà a les mans d'aquells que es mobilitzin i s'impliquin en projectes, estudis, censos, i recollides de dades que permetin una gestió amb coneixement de causa. Per això insistim, entre d'altres, en l'ús de l'APP de la Federació Catalana de Caça per la recollida de les dades de les caceres. El coneixement, l'experiència i el treball de camp de cada dia dels caçadors i les caçadores, unit amb una gestió intel·ligent de les dades i la col·laboració amb tercers per comptar amb els mitjans i l'aval tècnic i científic serà la clau de volta del futur de la caça.

Enllaç Notícia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Etiquetes: tòrtora