ELS OCELLAIRES CONDEMNEN EL FURTIVISME I LA CAPTURA IL.LEGAL D’AUS

ELS OCELLAIRES CONDEMNEN EL FURTIVISME I LA CAPTURA IL.LEGAL D’AUS

22 NOVEMBRE 2016 per ONC

L’ ONC i la Plataforma en Defensa dels Ocellaires avisen de que una prohibició d’aquesta activitat, dispararia els casos de furtius davant l’absència de controls

 

L’Oficina Nacional del la Caza, La Conservación y el Desarrollo Rural (ONC) i la Plataforma Nacional en Defensa del Silvestrismo, condemnen enèrgicament qualsevol pràctica furtiva i especialment, la captura il·legal d’aus en el territori espanyol.

Totes dues entitats recorden que l’única activitat reglamentada a Espanya per la captura de determinades aus silvestres, es el silvestrisme, quin objectiu es tenir cura de les aus per la educació al cant, concurs i posterior solta.

Així, el silvestrisme, es una de les activitats mes regulades a Espanya, existint a aquest respecte diferents Ordres de Veda per cada una de les Comunitats Autònomes que emmarquen i reglamenten aquesta pràctica i una normativa europea sobre matèria que ha estat transposada, en part, a la legislació nacional i que s’ha traduït en la conformació d’unes taxatives directrius que delimiten exhaustivament els cups de captura permesos. Així mateix, el silvestrisme es una activitat sotmesa a unes rígides pautes, patrons i regles en el seu desenvolupament, fins el punt de que els silvestristes, durant l’exercici de la seva activitat, estan permanentment GEO localitzats.

Per tot això, consideren que les captures il·legals deuen de ser perseguides, sent els ocellaires els principals interessats en denunciar-les. En el cas de la recent informació referida a uns presumptes furtius a el baix Guadalquivir, acusats d’apressar mes de 800 aus per consum alimentari, van poder finalment ser detinguts, gràcies a una magnífica labor d’investigació dels agents de la Guardia Civil i l’ajuda delssocellaires de la zona, els quals sospitaven sobre el saqueig que s’ha descrit. La Plataforma Nacional i la ONC, volen ressaltar que l’actuació dels presumptes furtius, que operaven òbviament sense cap tipus de control, no solament es il·legal sinó deplorable.

Des de l’ONC i la Plataforma Nacional, alerten de la possibilitat de que aquests lamentables successos puguin inclús multiplicar-se en el cas de que en algun moment s’arribés a prohibir el silvestrisme al nostre país. amb el que no concorreria al camp la presencia dels aficionats a aquest art mil·lenari.

Per això, tan l’ONC com la Plataforma, denuncien la injustificada e il·legítima prohibició de les captures controlades que s’ha produït a Catalunya i, mes recentment, al País Vasc.

Davant aquesta situació no es pot aplaçar, que tant el Govern central com la Comissió Europea, estableixin un marc regulatori adequat per la continuació dels ocellaires a Espanya. Una regulació que deurà de contemplar que es tracte d’una activitat necessària per vigilar el camp i per contribuir a una protecció sostenible de la nostre biodiversitat, evitant possibles maniobres furtives sobre les aus, amb d’altres finalitats com el lamentable i recentment succeït. A tot això es suma que la presencia dels ocellaires a la naturalesa, es favorable per el manteniment i la preservació de les aus i del medi on es troben.

FOTO: By Tim Felce (Airwolfhound) – Siskin – Rutland Water, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26874921